Marshall Rosenberg (1934-2015)

Marshall Rosenberg (1934-2015) s-a născut într-o suburbie a orasului Detroit, într-o comunitate măcinată de conflicte inter-rasiale. Metoda Comunicării Nonviolente (CNV) a luat naștere din dorința lui de a oferi oamenilor o alternativă la violența pe care el însuși a experimentat-o în tinerețe. Pe parcursul anilor ’60, cea mai mare parte a activității sale s-a concentrat asupra medierii de conflicte în școli și instituții publice.

Dr. Rosenberg este fondatorul și directorul educațional al organizației internaționale non-profit Center For Nonviolent Communication din Statele Unite ale Americii.

În 1961, a susținut doctoratul în psihologie clinică la Universitatea din Wisconsin, iar în 1966 Comisia Americana de Examinare în Psihologie i-a acordat statut diplomatic în psihologie clinică.

Dr. Rosenberg a susținut conferințe și seminarii de Comunicare Nonviolentă peste tot în lume. A lucrat deopotriva cu profesori, directori de companii, ofițeri de armată și poliție, persoane private de libertate, funcționari publici și familii individuale. S-a implicat activ în zone măcinate de război, unde a mediat reconcilierea și rezolvarea pașnică a diferendelor. Israel, Palestina, Irlanda, Rusia, Rwanda, Burundi, Nigeria, Serbia, Croatia sunt doar câteva exemple de țări în care metoda Comunicării Nonviolente este utilizată de echipele de activiști ai păcii. În martie 2006 i s-a decernat premiul pentru pace Bridge of Peace.