Te ascult. Sunt cu tine.

O poveste despre puterea grupului, a intenției și a empatiei

Te ascult. Sunt cu tine!  este o inițiativă care a pornit de la colega noastră, Oana Răgălie când a hotărât să dăruiască timp și atenție pentru aceia dintre noi, care în această perioadă se simt singuri, înspăimântați, îngrijorat, supărați, furioși, etc. A chemat în această mișcare și alți colegi din comunitatea Comunicării Nonviolente, dornici să contribuie la binele nostru comun.

Astfel, în doar câteva zile s-a format o echipa de opt oameni. Fiecare dintre noi a fost condus de dorința de a dărui sprijin emoțional persoanelor care au nevoie și solicită acest lucru.

Echipa s-a unit în mediul virtual, și timp de câteva săptămâni am stat împreună pentru a da formă și conținut a ceea ce se întâmplă acum. Ceea ce a uimit grupul, adus laolaltă de o idee din suflet, a fost că aceste întâlniri au devenit în primul rând un spațiu empatic pentru fiecare dintre noi. Felul cum ne-am primit cu vulnerabilitățile noastre din acel moment, a transformat echipa de lucru într-un parteneriat empatic puternic, într-un spațiu de siguranță emoțională, claritate și grijă față de sine și grup.

Astfel, tu, cel care citești aceste rânduri și dorești să intri în contact cu noi,  tocmai ai pășit pe un teritoriu fertil de empatie, compasiune și acceptare. Aici găsești persoana care te ascultă, care aude frământările tale. Pentru că și ea a fost ascultată înainte. Poate fi oricare dintre noi. Și simpla ei prezență plină de compasiune îți poate aduce claritate în gândurile și emoțiile tale. Pentru că atunci când simți că ești auzit, începi să te relaxezi și să te conectezi cu nevoile tale.  Iar tensiunea care era prezentă la început în corpul tău începe să se dizolve ușor până  la finalul conversației.

Ce este și ce nu este empatia?

Ca să te asigurăm de acuratețea interacțiunii cu noi și să ai o predictibilitate despre ceea ce vei găsi la capătul firului, te invităm să explorezi ce este empatia și când îți dai seama că primești empatie și când nu. 

Astfel, empatia înseamnă să pășești în lumea interioară a celuilalt, în lumea sentimentelor și nevoilor, şi să te simţi complet ca acasă. Înseamnă să trăieşti temporar în viaţa celuilalt, să te mişti prin ea delicat, fără să judeci.

Când ascultăm fără să etichetăm, fără să evaluăm sentimentele și nevoile celuilalt, fără să încercăm să ne asumăm răspunderea în locul celuilalt, fără intenția de a-l modela pe celălalt, atunci ascultarea noastră devine empatică. Și devenim însoţitori de încredere al celeilalte persoane.  Ca ascultători empatici, nu avem nevoie de pregătire în psihoterapie, esențială este capacitatea noastră de a fi prezenți la ceea ce se întâmplă în interior, la sentimentele și nevoile unice pe care o persoană le trăiește în acel moment.

Atunci când, în loc să ascultăm cealaltă persoană cu toată ființa noastră și toată atenția îndreptate spre ea, ne gândim la cum ar trebui să răspundem, fiind tentați să înlocuim ascultarea pură cu una dintre următoarele tipuri de reacții: sfaturi, analiză, critică, milă, simpatie, comparații, încurajarea judecăților, aceasta nu este ascultare empatică. Nu este empatie. 

Te ascult. Sunt cu tine este un proiect al Asociației pentru Comunicare Nonviolentă în cadrul proiectului Erasmus Plus 2019 – 2020 “Construind poduri de dialog pentru coeziunea în comunitate”.

El a fost creat pentru persoanele care caută sprijin emoțional în această perioadă de criză. Echipa de voluntari care sprijină acest proiect, formată din 8 oameni pasionați de principiile Comunicării Nonviolente, este pregătită să te asculte empatic, online, pentru ca tu să îți recapeți puterea interioară și echilibrul. Poți afla mai multe despre membrele echipei de ascultare empatică aici: https://www.nonviolenta.org/ce-oferim/te-ascult-sunt-cu-tine

Pentru a beneficia de sprijinul nostru, te invităm să completezi formularul atașat acestui link https://form.jotformeu.com/201034540244339, pentru că el ne va conduce la tine.

Odată ce a ajuns la noi, unul din membrii echipei noastre te va contacta pentru a te cunoaște și agrea de comun acord modul de comunicare, ziua, data și ora. Ședința de ascultare empatică  durează 30 de minute și se va repeta ori ne vei solicita, prin completarea formularului.