„Te ascult. Sunt cu tine!”. O poveste despre puterea grupului, a intenției și a empatiei

„Te ascult. Sunt cu tine”  este o inițiativă pornită în perioada pandemiei de Coronavirus și a stării de urgență din România. Ea s-a născut sub umbrela proiectului Erasmus Plus 2019 – 2020 – “Construind poduri de dialog pentru coeziunea în comunitate” – pentru că unul din stâlpii creării de comunități resiliente și în armonie, o reprezintă comunicarea cu empatie între membrii comunității, oricât de mică sau de mare este ea. Ideea a pornit din nevoia de contribuție la bunăstarea oamenilor care, în acea perioadă de restricții sociale și de incertitudine, se simțeau singuri, înspăimântați, îngrijorați, supărați, furioși, etc.

Empatia este unul dintre ingredientele cheie ale Comunicării Nonviolente (CNV). Membrii practicanți ai comunității de Comunicare Nonviolentă sunt încurajați să își stabilească parteneriate de empatie cu alte persoane, astfel încât să se asigure că, atunci când au nevoie de a vorbi cu cineva, pot apela la partenerul de empatie. Astfel, deși inițiativa empatiei a pornit în cadrul echipei de proiect Erasmus Plus, de îndată ce ea a fost prezentată în comunitatea largă de CNV din România, mai multe persoane s-au arătat interesate de a se implica, voluntar, în realizarea acestei inițiative.

Echipa proiectului „Te ascult. Sunt cu tine!” a fost compusă din opt persoane, patru din cadrul echipei Erasmus Plus și patru voluntare din comunitatea românească de CNV. Fiecare dintre membrii echipei a fost condus de dorința de a dărui sprijin emoțional persoanelor care au nevoie și solicită acest lucru.

Echipa s-a reunit în mediul virtual și, timp de câteva săptămâni, am stat împreună pentru a da formă și conținut proiectului. Ceea ce a uimit grupul adus laolaltă de o idee din suflet, a fost faptul că aceste întâlniri au devenit în primul rând un spațiu empatic pentru fiecare dintre noi. Felul cum ne-am primit cu vulnerabilitățile noastre din acel moment, a transformat echipa de lucru într-un parteneriat empatic puternic, într-un spațiu de siguranță emoțională, claritate și grijă față de sine și grup.

Proiectul a rulat în perioada 11 mai – 30 iunie 2020 și au beneficiat de ascultare empatică 25 de persoane.

El a fost creat pentru acei oameni care căutau sprijin emoțional în perioada de criză. Iată câteva situații în care am încurajat, prin intermediul paginilor noastre de Facebook, să se apeleze la noi:

  • când se află în orice stare care aduce disconfort
  • când simt frică, durere, singurătate, respingere, nedreptate
  • când sunt copleșiți, confuzi, triști sau neliniștiți
  • când caută pe cineva care doar să fie martor al sentimentelor și trăirilor proprii

Ce am oferit?

  • o ședință gratuită de ascultare empatică de 30 minute
  • reflectare empatică a sentimentelor și nevoilor beneficiarului de empatie
  • confidențialitate a împărtășirilor interlocutorilor
  • ghidare structurată către nevoia lor de claritate.

Ce este și ce nu este empatia?

Empatia înseamnă să pășești în lumea interioară a celuilalt, în lumea sentimentelor și nevoilor, şi să îți propui să le vezi fără judecată, evaluare sau sfaturi pregătite. Înseamnă să te muți temporar “în papucii” celuilalt, să te mişti prin ea delicat, fără să judeci.

Când ascultăm fără să etichetăm, fără să evaluăm sentimentele și nevoile celuilalt, fără să încercăm să ne asumăm răspunderea în locul celuilalt, fără intenția de a-l modela pe celălalt, atunci ascultarea noastră devine empatică. Și devenim însoţitori de încredere ai celeilalte persoane.  Ca ascultători empatici nu avem nevoie de pregătire în psihoterapie, esențială este capacitatea noastră de a fi prezenți la ceea ce se întâmplă în interiorul celuilalt, la sentimentele și nevoile unice pe care o persoană le trăiește în acel moment. Atunci când, în loc să ascultăm cealaltă persoană cu toată ființa noastră și toată atenția îndreptate spre ea, ne gândim la cum ar trebui să răspundem, fiind tentați să înlocuim ascultarea pură cu una dintre următoarele tipuri de reacții: sfaturi, analiză, critică, milă, simpatie, comparații, încurajarea judecăților, aceasta nu este ascultare empatică. Nu este empatie. 

Ce feedback ne-au transmis beneficiarii de empatie?

Din feedback-urile primite de la interlocutorii noștri, am sesizat că a fost apreciată în primul rând claritatea pe care aceștia au primit-o în urma sesiunii de 30 de minute. De asemenea, așa cum se întâmplă în urma umplerii resurselor de empatie, poți privi dintr-o altă perspectivă problemele sau dilemele pe care le împărtășești, găsind singur soluțiile cele mai potrivite. Aceste beneficii au fost livrate interlocutorilor noștri alături de căldură, blândețe și prezență conștientă. Iată câteva testimoniale de la beneficiarii noștri de empatie:

“Spațiul de ascultare a fost cald și primitor. Am avut prezență, martor conștient. Mi-a plăcut modul de a reformula ceea ce simțea în legătură cu emoțiile exprimate de mine.”

“Am apreciat foarte mult căldura, interesul sincer cu care m-a primit și acceptat, devotamentul ei pentru sesiunea noastră și felul în care a condus întreaga discuție, cu blândete dar și cu siguranța de sine (ca omul care știe foarte bine ce face, dar nu forțează nimic și îmi respectă ritmul), astfel încât să mă ghideze exact spre răspunsurile interioare de care aveam nevoie și pe care, eu singură, nu reușeam să mi le observ.”

” Am apreciat mult ascultarea empatică, mi-a adus claritate în a-mi vedea și a-mi identifica mai clar nevoile mele.”

“Am rămas cu o senzație de conectare profundă, cumva dincolo de cuvinte. M-am simțit primită așa cum m-am arătat, și asta mi-a adus multă bucurie si recunoștință.

Ca apreciere generală, legată de organizare, apreciez foarte mult faptul ca am fost sunată întâi pentru a stabili întâlnirea. Pe de o parte ma relaxează să am predictibilitate asupra programului, și pe de alta parte acest prim contact cu persoana cu care voi avea întâlnirea m-a liniștit și mi-a dat un plus de încredere, și asta m-a ajutat să folosesc mai eficient timpul pe care îl avem la dispoziție la întâlnire.”

“Am experimentat ceva nou: am fost ascultată, de ceea ce nu prea am avut parte până acum. Mulțumesc!”

Provocări și nevoi împlinite pentru echipa de proiect

În ceea ce privește membrele echipei de proiect, noi ne-am împlinit o gamă largă de nevoi importante pentru noi, atât în perioada în care am pregătit proiectul, cât și atunci când am interacționat cu persoanele care au apelat la noi:

Contribuție, Sens, Provocare, A fi parte activă din schimbare, Învățare, Apartenență, Acceptare, Descoperire de Sine, Încredere, Curaj, Împărtășire, Împreună.

Desigur că am întâmpinat și dificultăți provenit în special din spațiul interior al fiecăreia dintre noi.

Au apărut întrebări precum “Cine sunt eu să acord empatie?” “Dacă nu mă descurc, nu sunt destul de bună?” sauîngrijorări că am lansat proiectul prea târziu (aproape de data finalizării stării de urgență) și că nu vom avea un impact asupra oamenilor, că vom ajunge la prea puține persoane.

Am navigat aceste semne de întrebare Împreună, ne-am ajutat de puterea grupului, de încrederea creată între noi în perioada de 1 lună pe care am petrecut-o pregătind tot cadrul programului. De asemenea, ca un instrument mereu la îndemâna noastră, am stabilit că putem cere oricând empatie de urgență de la oricare dintre membrele echipei, ce ar fi disponibilă la momentul urgenței.

Celebrăm multe lecții învățate, oportunități de practică, de creștere personală și de sudare a echipei, ca parte a comunității largi de Comunicare Nonviolentă din România.