3C cu ACNV – Practici Restaurative

Text video:

1C – Ce înseamnă?

O practică restaurativă este o abordare reparatorie. Este acțiunea pe care o întreprindem atunci când am lezat o relație importantă pentru noi prin ceea ce am spus sau am făcut. Ni se întâmplă adesea, mai ales cu oamenii cei mai apropiați nouă, ca la nervi, la supărare să spunem sau să facem lucruri pe care apoi le regretăm, deoarece conștientizăm imediat că au lovit într-un om la care ținem și au dus la deconectare într-o relație importantă pentru noi.

Procesul de reparație pornește de la recunoașterea și asumarea faptului că am contribuit la acea deconectare, că am contribuit la un efect pe care nu ni l-am dorit, și cere maturitate emoțională și responsabilitate.

2C – Care sunt beneficiile?

În orice relație, oricât de solidă, apar și momente de deconectare și conflict. Când practicile restaurative fac parte din cultura relațională, știm că putem reveni întotdeauna la armonie și la reconectare, iar conflictele nu ne distrug relația, ci chiar au potențialul de a o consolida. Procesele de reparație sunt oportunități extraordinare de a învăța din greșeli și de a nu le repeta. Sunt moduri extrem de valoroase de a avea grijă de relațiile care contează și de a-i arăta celui pe care l-am lezat că este important pentru noi și că regretăm că l-am rănit.

3C – Cum aplic?

În Comunicare Nonviolentă, practicăm un proces de reparație în patru pași:

Pasul 1. – Îmi exprim regretul pentru acțiunea pe care am întreprins-o sau cuvintele pe care le-am spus și care au dus la rănirea celuilalt și a relației.

Pasul 2 – Ce a fost lezat și necesită reparație? Ascult cu deschidere cum a fost pentru celălalt, care a fost impactul cuvintelor și acțiunilor mele asupra lui. Aici e important să nu încep să mă apăr, să mă justific. Este un pas greu, căci necesită abilitatea de a fi empatic într-o situație în care eu am fost sursa suferinței.

Pasul 3 – Dacă celălalt vrea să audă, aici am oportunitatea să povestesc ce s-a întâmplat cu mine în momentul deconectării, care erau nevoile pe care încercam să mi le împlinesc și n-am știut cum să o fac decât în acel mod nefericit.

Pasul 4 – De ce avem nevoie ca să mergem mai departe? Care este lecția pe care am învățat-o de aici?

Credite:

Text scris de Monica Reu

Narațiune și producție video: Monica Elena Leșan