3C cu ACNV – Reziliența în comunitate

Text video:

1C – Ce înseamnă?

Când vorbim despre reziliență într-o comunitate, ne referim la capacitatea acelei comunități de a depăși momentele dificile, crizele, conflictele, schimbările care pot apărea, fără a ajunge la distrugere și dezintegrare. Comunitatea poate fi orice grup de persoane -, fie el familie, echipă, partid, organizație, sat -, în care indivizii care o formează au un obiectiv și valori comune și funcționează pe principiul interdependenței.

În viața fiecărei comunități intervin momente dificile sau de criză, care îi testează rezistența. Sub impactul unui conflict major, al unei pierderi sau al unui eșec, comunitatea respectivă se poate dezintegra. Însă dacă are puse la punct mecanisme și practici sănătoase de gestionare a unor astfel de situații, le poate depăși, iar în urma lor poate deveni chiar mai puternică și mai solidă decât era înainte. Toate aceste mecanisme și practici consolidează reziliența.

2C – Care sunt beneficiile?

O comunitate care și-a dezvoltat conștient reziliența este o comunitate care evoluează, care învață din eșecurile, experiențele și greșelile trecutului pentru a trage mai mult succes în prezent și viitor.

Astfel, comunitatea ca întreg își reduce vulnerabilitatea la evenimente dramatice și găsește soluții creative la schimbările economice, sociale și de mediu care pot interveni în viața ei. Pe scurt, devine mult mai sustenabilă.

Într-o astfel de comunitate, fiecare individ este conștient că aportul lui contează, se simte valorizat și realizează că binele personal și cel al comunității se întrepătrund.

3C – Cum aplic?

Pentru a-și consolida reziliența, o comunitate are nevoie de câteva practici și instrumente cu beneficii pe termen lung:

  1. Un proces de luare de decizii în care toți membrii comunității să fie luați în considerare
  2. O procedură de mediere și rezolvare a conflictelor care inevitabil apar oriunde există mai multe persoane
  3. Un mod sănătos și constructiv de a oferi feedback
  4. O abordare reparativă atunci când s-a ajuns la deconectare între doi sau mai mulți membri ai comunității
  5. Sisteme de suport pentru membrii comunității, în afara acesteia
  6. Practica aprecierii și a recunoștinței în cadrul comunității

Credite:

Text scris de Monica Reu

Narațiune și producție video: Monica Elena Leșan