3C cu ACNV – Sisteme de suport în comunitate

Text video:

1C – Ce înseamnă?

Fiecare dintre noi facem parte dintr-o comunitate. Poate fi familia, locul de muncă, prietenii sau comunitățile create în jurul unei pasiuni comune.

A avea un sistem de suport în comunitatea noastră înseamnă să avem acces la sprijin, în special emoțional și psihologic.

Acesta este esențial pentru a putea gestiona conflictele inevitabile și pentru a oferi membrilor comunității resurse ca să își poată îndeplini misiunea, oricare ar fi aceasta.

2C – Care sunt beneficiile?

  1. Sistemul de suport în comunitate crește rezistența și sustenabilitatea acelei comunități.
  2. Ca individ, îmi creez în jurul meu o rețea de oameni care să mă sprijine la nevoie, ba chiar să vină după mine atunci când mă retrag. Să mă întrebe ce mi se întâmplă, ce am nevoie. Să mă caute în lumea mea interioară.
  3. Am acces la un cadru în care conflictele pot fi gestionate în mod pașnic, eficient și conectant

3C – Cum aplic?

Pasul 1. Răspunde la întrebările:

  • “Ce fel de sprijin am nevoie?” Uită-te care sunt lucrurile din viața ta care te seacă de resurse, de energie, care poate te frustrează sau îți influențează negativ starea emoțională.
  • “Cine sunt în prezent oamenii din viața mea în care am încredere că pot să-mi ofere acest gen de sprijin, această ascultare necondiționată?”
  • “Unde pot avea acces la alți oameni? Ce grupuri pot contacta, unde sunt zonele cu potențial de a găsi astfel de oameni?”

Pasul 2. Mobilizează aceste relații de sprijin. Poți face înțelegeri explicite și reciproce cu acei oameni de a apela la ei, când nevoia apare.

Pasul 3. Dezvoltă abilitatea de ascultare empatică prin practică alături de mai mulți parteneri de empatie.

Pasul 4: Doar îndrăznește să ceri ceea ce ai nevoie!

Credite:

Text scris de Oana Răgălie

Narațiune și producție video: Monica Elena Leșan