Cum accesăm puterea transformatoare a conflictelor

O introducere în mediere prin Comunicare Nonviolentă

Ce îți vine în minte când te gândești la conflict? Ce simți? Ce nevoi sunt împlinite sau nu când te afli într-un conflict sau asiști la unul?   

Uitându-ne la lumea din jur și la noi înșine putem constata că ne e destul de greu să avem conversații cu oameni care au alte păreri, convingeri sau valori decât noi. Tindem să îi transformăm în inamici, de care fugim, ne apărăm sau pe care îi atacăm. În felul acesta, relații importante au de suferit, iar rănile provocate pot rămâne mulți ani nevindecate.

Noi zicem că nu conflictele sunt problema, ci modurile în care le gestionăm. Iar aceste moduri se bazează pe ce am văzut și vedem constant în familie, în societate, în media, la școală etc. Ele se concentrează pe a împărți oamenii în buni/răi, vinovați/nevinovați, cine are dreptate/ cine a greșit, ceea ce mai degrabă escaladează conflictele decât le rezolvă. 

Te invităm să descoperim împreună o altă abordare a conflictelor. Ne vom folosi de conceptele și cadrul Comunicării Nonviolente, care pun în centrul atenției nevoile umane și empatia și de procesul de mediere creat pe baza acestora. O terță parte (mediatorul) poate oferi suportul pentru a traduce mesajele grele într-un limbaj care să apropie părțile aflate în conflict și să le ajute să se conecteze. Vom povesti despre conflicte și ne vom juca cu ele, într-un spațiu de siguranță, învățare și deschidere. 

Acest workshop este pentru oricine își dorește să exploreze modalități noi de gestionare a conflictelor. Dacă medierea îți sună prea pretențios, ceea ce înseamnă în acest context nu e altceva decât a ajuta două sau mai multe persoane aflate într-un conflict să se conecteze și să se audă cu adevărat între ele. 

Toate locurile au fost ocupate.

Despre facilitatori:

Maria Stoica

Am descoperit Comunicarea Nonviolentă acum doi ani, căutând mijloace concrete prin care să gestionez mai eficient interacțiunile cu oameni care au (aparent) valori diferite de ale mele. Constat de multe ori, cu tristețe și neputință, că diversitatea de opinii pe diverse subiecte (de la eternele politică, religie și sport până la parentaj, cum și ce mâncăm, ce muzică ascultăm, șamd.), creează deconectare în relații. Și că nu avem cunoștințe și instrumente care să ne ajute. Așa a apărut Comunicarea Nonviolentă și, cu ea, un nou mod de raportare la conflict, unul care re(creează) conectare și punți de legătură care păreau imposibil de imaginat înainte. Am devenit pasionată de această nouă viziune asupra conflictelor, care îmi dă speranță că există modalități prin care putem sa le transformăm în surse de creștere și apropiere în loc de izolare, ură și dezbinare.

Petronela Apetri

Conștientă de importanța unei comunicări ce creează cooperare și autenticitate între oameni pentru a avea o viață împlinită, am început căutarea activă a unei tehnici simple, eficiente, practice și care să fie de ajutor tuturor oamenilor prin participarea la cursul de “Ecovillage Design Education” în Elveția la începutul anului 2018. Prin experimentarea încrederii și cooperării generate într-un grup de 33 de persoane din diferite colțuri ale lumii ce abia se cunoșteau, am fost curioasă să investesc energie în studiul detaliat al Comunicării Nonviolente. Din Septembrie 2018 particip în mod susținut la cursuri intensive și workshopuri de comunicare nonviolentă în Iași, București, Cluj-Napoca, Suedia și (re)descopăr pas cu pas tainele acestui (nou)limbaj al vieții. În 2019 am început susținerea de workshopuri în cadrul Zilei CNV Iași și Swimathon Iași.