Este comunicarea nonviolentă un mod de manipulare?

Fiind un surfer foarte bun (în fața calculatorului, nu pe o placă!) găsesc uneori articole critice la adresa comunicării nonviolente. De fapt, sunt surprins că nu există mai multe! Iar asta înseamnă fie că CNV nu este atât de cunoscută pe cât mi-aș dori, fie că este imposibil de criticat. Bănuiesc prima variantă :).

Una dintre criticile pe care le citesc adesea este că CNV este o modalitate de manipulare, și m-am gândit mult la asta în ultima perioadă. Îmi place să mă folosesc de critică pentru mă motiva să explorez, dar și ca un mod de a învăța și de a-mi clarifica punctele de vedere și experiențele personale.

Iată scurtul meu răspuns la întrebarea din titlu.

Ce este manipularea?

Cu riscul de a fi bănuit că mă eschivez de la a da un răspuns, cred că ne-ar ajuta să începem cu o definiție, doar pentru a fi siguri că înțelegem cu totii același lucru prin termenul de mai sus:

A MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influențare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acțiuni al căror scop aparține unei voințe străine de interesele lor; a influența opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive.

Presupun că cei care suspectează un potențialul manipulativ în Comunicarea Nonviolentă sunt îngrijorați de al doilea punct al definiției. Există ceva în CNV care nu le satisface nevoile de sinceritate, comunicare autentică, deschidere, autonomie, libertate și independență.

Și eu am aceleași trăiri și gânduri legate de manipulare. De asemenea, sunt trist când îmi imaginez că CNV poate fi folosit în acest fel; și cred că este posibil ca uneori să fie folosit astfel.

Arta comunicării

Fără doar și poate, Comunicarea Nonviolentă ne îmbunătățește abilitățile de comunicare.

În mod cert, aș fi nebun să mă opresc din a învăța CNV pentru că mă ajută să comunic mai bine. Îmi oferă o mai bună conștientizare a ce se intâmplă în jurul meu, acces la un nivel mai profund de exprimare de sine și mă ajută să fiu mai prezent și mai atent când îi ascult pe ceilalți. Dacă mă gândesc la cuvinte ca instrumente de comunicare, mi-e clar că le pot mânui sau manevra, așa cum indică prima definiție de mai sus.

Dacă intenția mea este să câștig în dauna celuilalt, atunci da, Comunicarea Nonviolentă mă poate ajuta, în același fel în care un jucător de șah poate câștiga în fața unui adversar mai slab. Mi-ar putea oferi și un nivel de înțelegere pe care l-aș putea folosi în avantajul meu și în dauna celeilalte persoane.

Atunci întrebarea este: pot folosi aceste abilități într-un mod care ajută pe toată lumea cu care intru in contact, și în special pe cei mai puțin abili?

Comunicarea Nonviolentă are o intenție cât se poate de clară: nu este despre a câștiga sau despre a obține ce vreau eu, este despre conectare și împlinirea nevoilor tuturor. O analogie ar fi o pereche de dansatori. Partenerul care dansează mai bine se folosește de acest lucru ca să ajute cuplul (ambii parteneri) să danseze la cel mai înalt standard posibil.

Comunicarea Nonviolentă ne ajută să ne exprimăm onest, fără modalitățile obișnuite prin care manipulăm, precum pedeapsa și recompensa, anularea libertății de a alege, inducerea sentimentelor de vinovăție și ruline sau alte moduri pe care le cunoaștem toți prea bine.

Sunt convins că majoritatea celor care folosesc Comunicarea Nonviolentă o fac pentru că le place intenția din spate, și pentru că doresc în mod real să îi ajute pe cei din jurul lor “să danseze mai bine”. De asemenea, sunt sigur că există și persoane care o folosesc doar ca pe un instrument prin care să se ajute pe ei înșisi, indiferent de efectul asupra celorlalți. Ca traineri, ne concentrăm toată energia către a face ca primul grup să crească mai repede decât al doilea.

Articol scris de Ian Peatey

Sursa http://www.nvcworld.com/is-nvc-manipulative

Traducere: Octavian Istrate