Principii de bază

pozaProcesul Comunicării Nonviolente ne încurajează să ne concentrăm asupra a ceea ce observăm și să facem o diferențiere clară între această observație și interpretările sau judecățile noastre; de asemenea, ne învață să creăm o legătură între gândurile și sentimentele noastre și nevoile sau valorile care se află la baza lor (ex. sprijin, protecție, iubire); nu în ultimul rând, învățăm să identificăm și să exprimăm clar strategiile de împlinire a nevoilor respective.

Aceste abilități ne ajută să trecem de la un limbaj al criticii, învinovățirii și pretențiilor, la un limbaj bazat pe nevoi umane, un limbaj al vieții, care ne conectează în mod conștient la calitățile universale care ne susțin și ne îmbogățesc viața și ne direcționează atenția asupra acțiunilor pe care le putem întreprinde pentru a manifesta aceste calități.

Comunicarea Nonviolentă ne oferă instrumente concrete pentru crearea de relații bazate pe compasiune, înțelegere și respect reciproc:

  1. Separarea observației de evaluare; a fi capabili să observăm ceea ce se întâmplă fără să evaluăm sau să judecăm lucrul respectiv și să specificăm comportamentele și condițiile care ne afectează.
  2. Separarea sentimentelor de gânduri; a fi capabili să ne exprimăm stările interioare într-un mod care nu implică judecarea, criticarea sau învinovățirea celuilalt.
  3. Conectarea la nevoile umane universale împlinite sau neîmplinite din noi.
  4. Solicitarea a ceea ce dorim într-un mod limpede și într-un limbaj concret și eliberat de ambiguități și noțiuni abstracte.

Prin intermediul acestor abilități ne asumăm răspunderea acțiunilor și alegerilor noastre atunci când interacționăm cu ceilalți și contribuim la crearea de relații bazate pe cooperare și colaborare.

Odată cu deprinderea Comunicării Nonviolente învățăm să ne ascultăm și identificăm propriile nevoi și pe cele ale celorlalți și să articulăm clar ceea ce “este viu în noi”. Când ne concentrăm asupra clarificării a ceea ce observăm, simțim, avem nevoie și dorim – în loc să diagnosticăm și să judecăm -, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.