24 de ore din viața mea – Workshop-uri

Agenda zilei Sâmbătă, 8 iunie

 • 09:30 – 10:00 – Cafeaua de bun venit – înregistrare participanți
 • 10:00 – 10:45 – Deschiderea evenimentului
 • 10:45 – 11:00 – Pauză de cafea
 • 11:00 – 13:00 – Sesiune 1 de workshop-uri
 • 13:00 – 14:30 – Pauză de prânz
 • 14:30 – 16:30 – Sesiune 2 de workshop-uri
 • 16:30 – 16:45 – Pauză de cafea
 • 16:45 – 17:30 – Recolta zilei

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de sâmbătă dimineață, 11:00 – 13:00

Introducere în Comunicare Nonviolentă (CNV)

Traineri: Adriana Ceascai & Octavian Istrate

Tematica: Sesiune introductivă în CNV

Comunicarea Nonviolentă este mai mult decât o tehnică, este un stil de viață, o modalitate de gândire care ne ajută să clădim relații armonioase și împlinitoare atât cu cei din jur cât și cu noi înșine. A fost dezvoltată de Marshall B. Rosenberg, care o mai numea “un limbaj al vieții”, pentru că ne ajută să ne concentrăm atenția pe lumea interioară, atât personală, cât și a celorlalți, și să dezvoltăm relații de calitate, autentice, bazate pe ceea ce este cu adevărat natural ființei umane, și anume bunătate intrinsecă și implicită, dorința de contribuție în lume.

Oamenii sunt ființe în continuă dezvoltare și evoluție. Există viață în noi din toate punctele de vedere: fizic, emoțional, intelectual, spiritual. Prin Comunicarea Nonviolentă respectăm această viață, această continuă evoluție, de aceea acest limbaj este pe cât de simplu pe atât de eficient. Însă este ca o limbã străină: ca s-o înveți ai nevoie de vocabular, exercițiu, sprijin, timp, răbdare, intenție.

Această Introducere se adresează atât celor care acum au primul contact cu această lume, dar și celor care știu despre Comunicarea Nonviolentă însă nu au avut ocazia să practice concret sau să își clarifice ideile, celor care au nevoie de o reamintire, reconectare cu acest concept.

Intenția noastră este de a oferi bazele necesare pentru aplicarea practică, de a prezenta concepte cu care lucrăm mai departe în cele două zile de curs și apoi în viața de zi cu zi, de a clarifica ce înseamnă de fapt acest limbaj.

În aceste 2 ore vom oferi baze teoretice, vom exersa împreună aplicarea teoriei în practică și sperăm că vom răspunde întrebărilor care apar.

GROK – exersarea Comunicării Nonviolente prin joc

Traineri: Alexandru Moldovan & Oana Baculea

Tematică – Sesiune introductivă – exersarea CNV

GROK este un set de cărți de joc interactive create cu scopul de a încuraja înțelegerea reciprocă, ascultarea și conectarea într-o formă interactivă și captivantă. La nivel practic, GROK vă poate îmbunătăți relațiile și poate oferi ajutor în rezolvarea conflictelor. La nivel intuitiv, GROK promovează inteligența socială și emoțională și ne dă ocazia să ne exersăm ascultarea empatică.

Jocul conține 70 de cărți de sentimente și 70 de cărți de nevoi, și poate fi jucat în 20 de variante. Majoritatea jocurilor GROK implică să “ghicești empatic” starea celor de lângă tine.

În acest workshop o să ne împărțim în grupe și vom juca una dintre variantele de joc. Pe rând, fiecare dintre jucători va povesti o situație personală cu impact emoțional, iar restul grupului se va folosi de cărțile de joc pentru a-l ajuta pe povestitor să își clarifice situația, empatizând cu emoțiile acestuia și identificând împreună sentimentele și nevoile (ne)îndeplinite.

Înțelepciunea corpului și nevoile

Trainer: Luiza Ștefan

Tematică: Conectare cu sine

În accepțiunea Comunicării Nonviolente, nevoile sunt universale și generale, iar strategiile prin care ni le împlinim sunt diferențiate în funcție de individualitatea fiecăruia și de contextul lui propriu de viață.

Propun în acest workshop să lucrăm experiențial cu această distincție și să vedem cum împletim nevoile și strategiile în țesătura propriilor vieți. Vor fi exerciții de explorare a rezonanței unice pe care fiecare participant o are în legătură cu una sau mai multe nevoi sau valori importante pentru el. Fiecare vibrează în felul lui unic când aude cuvinte precum: iubire, familie, prietenie, siguranță, muncă, bani, distracție, și altele din sfera lucrurilor importante.

Ideea care ne va ghida este aceasta: corpul știe mai bine decât intelectul nostru ceea ce avem nevoie, el are o întelepciune a lui, numită uneori și intuiție, pe care o putem asculta, dacă ne facem timp și ne acordăm această atenție la ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Oferiti-vă răgaz, preț de două ore, în acest workshop, să vă ascultați rezonanța interioară unică atunci când vine vorba despre lucruri importante.

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de sâmbătă după-amiază, 14:30 – 16:30

Greșeala, poartă de conectare cu mine și copilul meu

Trainer: Mira Loghin

Tematică – Conectare cu sine, relația cu copilul

Tendințele sociale ne împing adesea de a ne vedea ca părinți, fie buni, fie răi ceea ce poate fi o exagerare și uneori distructiv. Sunt o mamă rea! Sunt un tată sever! Nu îmi merit copilul! Iar aceste autoevaluări, judecăți transformă relația cu noi înșine, dar și relația părinte-copil într-un spatiu de rușine. Să fii părinte perfect și să crești un copil fericit nu e cel mai important lucru! Și dacă nu, atunci ce este?

Fiecare om poartă urmele culturii educaționale în care a crescut. Iar cei mai mulți am auzit încă din copilărie că este ceva îngrozitor să greșești, inclusiv “din greșeală”. Iar pentru a repara greșeala, pentru a fi iertați, e musai să ne cerem imediat scuze celuilalt. Și apoi? Și apoi greșeala se repetă, iar cel care a greșit în mod repetat simte vinovăție, rușine, furie, dezamăgire, tristețe – deconectare cu ceea ce este vital in noi. Și de aici deconectare cu copilul tău. Și izolare.

Câți dintre noi știm că în fapt, greșeala este o strategie de implinire a unei nevoi care nu a funcționat in direcția pe care noi ne-am dorit-o? Și că există și o altă opțiune la blamare și judecată?

Îți propun modalități de explorare a spațiul tău interior, despre cum să te asculți și să oferi ascultare, cum să găsești resurse pentru a ieși din impas și a restabili reconectarea cu tine însăți și copilul tău Pentru că orice s-ar întâmpla iubirea este și ramâne acolo.

Bazele empatiei. Jocul sentimentelor si al nevoilor – ascultarea empatica.

Traineri: Raluca Sadula & Luiza Ștefan

Tematică – Sesiune introductivă

– “Sunt îngrijorată de siguranța jobului. ”

– “Da. Și la mine la job e nasol. Se fac disponibilizări.”

– “Nu pot dormi noaptea. Mă invadează gândurile. “

– “Ei, ia niște somnifere”

“- Sunt tristă dupa despărțirea de el. “

“Lasă, că o să fie bine!”

Vă sunt familiare unele dintre aceste replici? De ce oare bunele intenții nu sunt mereu suficiente în a comunica?

Ascultarea, nu doar auzirea, contribuie la desfasurarea unei comunicari de calitate. Când ascultăm fară să etichetăm, să evaluăm sentimentele și nevoile celui cu care intentionăm să avem o comunicare autentică, atunci ascultarea noastra devine empatică. Dar nu este întotdeauna ușor să ascultăm în acest mod. Vă propunem să exersăm trecerea de la teorie la practică, printr-un joc ce are ca instrumente cardurile de nevoi și sentimente. În joaca, dar serios, prin acest joc de carti si prin alte exercitii, ne vom ascuti „urechile de girafa” pentru a auzi mai bine ce se întamplă atât in interiorul nostru, cât si în cei cu care comunicăm.

Ceea ce ne dorim prin acest workshop cu caracter practic, bazat pe lucru în grup mic, este să ajutăm la conștientizarea legăturii directe dintre sentimente și ceea ce este important și valoros pentru noi, precum și la creșterea capacității de a-i asculta pe ceilalți, dar și pe noi însine, cu deschidere, respect și bunăvoință.

Cerințe eficiente în context organizațional

Trainer: Alexandru Moldovan

Tematică: CNV in context organizational

La muncă lucrurile ar trebui să fie clare, nu e așa? Avem proceduri, sisteme, procese repetitive, colegi specialiști la fiecare rol, manageri care sprijină și supervizează… Un întreg ecosistem construit pentru eficiență și eficacitate!

Însă cu toți am trăit senzația de confuzie, haos, frustrare sau risipă de energie și într-un astfel de context. Comunicarea până la urmă e tot intre oameni. Oamenii cu emoții, valori, clișee verbale sau experiențe variate.

În acest Workshop vom redeveni conștienți de această evidență și ne vom adresa unui segment din comunicare ( cerința nvc) care pune lucrurile cu adevărat în mișcare sau le poate lasă în incertitudine sau frustrare.

După un scurt input al facilitatorului, participanții vor veni cu situații concrete ce le vom pune în joc de rol. Nu înainte de a le transforma într-o cerință nvc clara, concretă, pozitivă și actionabila.

La final, participanții vor știi cum sa formuleze ceea ce doresc către alții încât să aibă șanse mari sa fie îndeplinit sau cel puțin discutat.

 

Agenda zilei Duminică, 9 iunie

 • 10:00 – 10:45 – Cercul comunității
 • 10:45 – 11:00 – Pauză de cafea
 • 11:00 – 13:00 – Sesiune 1 de workshop-uri
 • 13:00 – 14:30 – Pauză de prânz
 • 14:30 – 16:30 – Sesiune 2 de workshop-uri
 • 16:30 – 16:45 – Pauză de cafea
 • 16:45 – 17:30 – Recolta zilei și încheierea evenimentului

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de duminică dimineață, 11:00 – 13:00

Ecranul furiei – Privind dincolo de aparențe, direct în culisele furiei

Traineri: Luiza Ștefan & Oana Răgălie

Tematică: Conectare cu sine

Rutina zilnică vine uneori la pachet cu situații în care ne simțim iritați, enervați, sau chiar furioși – o scală pe care urcăm rapid fără să ne dăm seama. Vestea bună este că, în spatele furiei care ne blochează comunicarea, ca un ecran, stau sentimente mai ușor digerabile. Dacă le conștientizăm, acestea ne dau o altă energie de acțiune decât cea distructivă a furiei, o energie cu care putem debloca atât comunicarea cu noi înșine cât și cu ceilalți.

Vă invităm în acest workshop să ne înălțăm perspectiva la nivelul unei girafe și astfel să ne privim și să ne înțelegem nervii și supărările cu mai multă deschidere și compasiune. Am putea astfel să observăm unde ne duce furia și cum o putem conștientiza pentru a o transforma în beneficiul nostru, ca energie constructivă.

Vom descoperi împreună ce stă în culisele spectacolului furiei prin discuții de grup și printr-un exercițiu practic, executat în pași de dans.

Cum să oferi feedback de calitate?

Traineri: Raluca Sadula & Octavian Istrate

Tematică: CNV in context organizational

Ai fi vrut să îi spui șefului că nu este suficient de transparent în comunicarea din echipă și că afli din alte locuri ce urmează să se întâmple în firmă? Ai fi vrut să îi spui prietenei tale că se pierde în multe detalii când povestește și îți e greu să o urmărești? Ai fi vrut să îi spui partenerului tău că vorbește prea tare când sunteți în locuri publice?

Ai dat feedback unei persoane și lucrul acesta a dus la o distanțare în relație sau a fost primit ca o critică? Ai avut impresia că evaluările de la mijlocul și de la sfârșitul anului din cadrul organizației rămân niște forme fără fond și ai puțină încredere că vocea ta este luată în seamă în organizație?

Se spune că feedback-ul este un dar și că, fără el, singurul mod de a explora rămâne doar perspectiva interioară, care de multe ori nu este suficientă. Feedback-ul la nivel uman și la nivel organizațional este valoros și, în același timp, este atât de greu să îl oferim și să îl primim uneori. Vă propunem să explorăm împreună din perspectiva Comunicării Nonviolente:

 • de ce este important feedback-ul și care este intenția din spatele său
 • de ce este dificil să dăm feedback
 • legat de feedback, ce putem face pentru a fi mai ușor și mai eficient
 • cum ne asigurăm că este un moment potrivit pentru a da feedback și că acesta poate fi auzit de către celălalt

 

Transformarea lui TREBUIE

Trainer: Adriana Ceascai

Tematică: CNV în familie, conectare cu sine

Marshal Rosenberg spunea despre cuvântul “trebuie” că este cel mai agresiv cuvânt pe care ni-l putem adresa, din perspectiva Comunicării Nonviolente. Aduce atât deconectare cât și suferință indiferent față de cine îl exprimăm.

În acest atelier vom explora ce trebuie, vom vedea ce trezește în noi și cum poate fi viața fără trebuie.

Atelierul este structurat ca având 20% parte de teorie și 80% parte de practică pe situații personale.

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de duminică după-amiază, 14:30 – 16:30

Muntele recunoștinței

Trainer: Oana Răgălie

Tematică – CNV în familie, conectare cu sine

Sunt suma experiențelor mele, a interacțiunii cu oamenii din viața mea, a căror prezență a modelat ceva, mic sau mare, din interiorul meu.

Acesta este un moment de a conștientiza recunoștința pe care o port unora dintre acești oameni și de a o exprima într-un mod în care mesajul meu poate ajunge direct la sufletul celuilalt.

Împreună vom discuta despre un mod conectant de a exprima recunoștința și vom lucra individual la propriul munte de recunoștință. La finalul celor două ore cred că vei avea mai multă bogăție interioară legată de relațiile tale importante și poate vei simți mai multă fericire. Este demonstrat științific că practicarea recunoștinței este unul dintre secretele fericirii.

Cum trăiesc eu în valorile în care vreau să îmi cresc familia?

Trainer: Mira Loghin

Tematică – CNV în familie, relații de cuplu

Fiecare dintre noi creștem și ne dezvoltăm după un set propriu de valori, adică tot ce este cel mai important pentru noi în viață. Unii le numim valori, alții nevoi, alții principii, iar atunci când trăim in ele sunt parte din noi. Suntem inspirați și îi inspirăm si pe cei din jurul nostru.  Cum știm că trăim în valorile noastre? Care este reperul care ne validează? Cum le comunicăm partenerului într-un mod în care să ne audă?

Practica principiilor Comunicării Non Violente ne arată cum putem trece dincolo de suprafață să vedem ce este vital și viu in noi și cum toate acțiunile noastre au la bază nevoile noastre. Când ne cunoastem și ne trăim valorile, creăm o bază comună pentru o relație armonioasă, o conectare profundă cu ceilalți și noi înșine.

Așadar, vă invit într-o sesiune deopotrivă practică și dinamică, în care mi-aș dori să aducem împreună claritate în valorile voastre, cum să le împărtășiți în cuplu, copiilor, cum să găsiți sprijin în împlinirea lor și cum să le trăiți în mod conștient și autentic.

Aprecierea nevoilor – Exercițiu ghidat de explorare interioară

Trainer: Octavian Istrate

Tematică: Conectare cu sine

Această sesiune este concepută pentru a ne cultiva și îmbunătăți relația cu nevoile noastre fundamentale. Conexiunea mai puternică și mai profundă cu nevoile noastre ne aduce mai multă putere personală, mai multă flexibilitate, mai multă abundență și mai multă libertate.

Vom începe cu o reamintire scurtă a conceptului de “nevoi”, așa cum este folosit în Comunicarea Nonviolentă. Apoi va urma un exercițiu ghidat de explorare interioară, în care fiecare participant va lucra cu ce este viu în acel moment în interiorul său. Iar la final vom avea o discuție liberă despre ce am trăit fiecare, cu scopul de a integra ceea ce am aflat în timpul exercițiului ghidat.