Educație Empatică

Brașov

Curs de Comunicare Nonviolentă pentru Parinti

25 – 27 octombrie 2013

Oportunitate pentru părinţi de a învăţa să relaţioneze mai armonios cu copiii, metoda Comunicării Nonviolente (CNV) a fost concepută şi dezvoltată de doctorul în psihologie Marshall B. Rosenberg. Este un mod de interacţiune care ne ajută să creăm relaţii bazate pe compasiune şi respect reciproc, şi să rezolvăm conflictele în mod paşnic, în beneficiul tuturor.

Pe parcursul acestui curs, vom explora moduri în care le putem da celor mici o educaţie bazată pe valori şi vom descoperi cum se poate susţine un mediu de siguranţă şi creativitate printr-o atitudine empatică – un mediu în care copiii învaţă şi contribuie de drag, şi unde nu există pedepse sau recompense.

Cursul începe vineri, 25 octombrie (17:00 – 20:00), continuă în forţă sâmbătă, 26 octombrie (10:00 – 16:00) şi se încheie duminică 27 octombrie (10:00 – 13:00).

 Ne vom întâlni în fiecare dintre cele trei zile la Academia Heidi, Strada Morii, nr.10.

Formator

Monica Reu Monica Reu împărtăşeste metoda CNV din anul 2004 şi este formator autorizat CNFPA. Este singurul trainer român de Comunicare Nonviolentă certificat de Center for Nonviolent Communication din Statele Unite. Organizează şi susţine workshop-uri în România şi Polonia pentru cadre didactice, părinţi şi cupluri. Din anul 2007 este preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă (www.nonviolenta.org) cu sediul în Bucureşti, organizaţie ce are ca scop promovarea principiilor CNV în societatea românească. Programul Educaţie Empatică s-a născut din dorinţa ei de a împărtăşi cu părinţii un instrument de relaţionare ce poate aduce mai multă bucurie şi armonie în viaţa de familie. Unul dintre învăţătorii săi într-ale comunicării empatice este fiica ei, Emma, în vârstă de doi ani.

Structura

Vineri 25 octombrie, 17:00-20:00

 • Identificarea elementelor de limbaj şi gândire care blochează comunicarea
 • Prezentarea principiilor de bază şi a celor patru paşi ai Comunicării Nonviolente
 • Aplicarea celor patru paşi pentru o comunicare mai eficientă

Sâmbătă 26 octombrie, 10:00-16:00

 • Empatia – cheia comunicării armonioase
 • Identificarea nevoilor copiilor, indiferent de modul în care aceştia se exprimă
 • Capcanele pedepselor şi ale recompenselor
 • Cum ne ajută Comunicarea Nonviolentă în situaţii dificile, conflicte, blocaje de comunicare

Duminică 27 octombrie, 10:00-13:00

 • Recunoştinţă şi celebrare

Taxa de participare: 280 lei de persoană.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail: elena_m_loghin@yahoo.com (persoana de contact Elena Loghin), iar confirmarea înscrierii se face după achitarea unui avans de 100 RON.

Deoarece este un curs interactiv, numărul de participanţi este limitat la 18 persoane.

Testimoniale

„Mi-a plăcut utilitatea imediată a cunoştinţelor descoperite şi mai ales faptul că se poate aborda ori-ce subiect “spinos” cu toleranţă şi empatie. Am plecat de la curs cu sentimente de bucurie, emoţie, încredere, mulţumire, împlinire, curaj. Mi-a fost satisfăcută nevoia de cunoaştere a unor modalităţi de iniţiere a unui dialog într-o situaţie dificilă, fără ca discuţia să degenereze. Cred că ar mai fi necesare şi alte asemenea workshopuri pentru consolidarea cunoştinţelor. Prin autocontrol permanent, voi încerca să aplic aceste cunoştinţe în cadrul familiei mele, apoi în relaţiile profesionale şi sociale. Consider necesară iniţierea unui grup de practică, care s-ar putea reuni prin rotaţie în fiecare dintre şcolile unde activează cadrele didactice membre, iar întâlnirile să fie lunare sau bilunare, în funcţie de necesităţi.”  Daniela Burlacu

“Am apreciat atmosfera degajată şi informaţiile primite şi am plecat cu un sentiment de împlinire. Mi-au fost satisfăcute nevoile de învăţare şi de descoperire. Activităţile desfăşurate mi-au confirmat unele noţiuni intuitive pe care nu ştiam unde să le plasez şi cum să le folosesc. Am descoperit ce im-portant este să elimin ”evaluările” şi generalizările din afirmaţiile mele , lucru pe care mă străduiesc să îl aplic şi să-l perfecţionez.” Mioara Popa

„Pentru noi cursul de comunicare nonviolentă a fost drumul pe care îl căutam. Ne iubim copiii si vrem sa le fim aproape plini de dragoste si empatie, răbdare si căldură, disponibilitate si înţelegere. Acum şi reuşim să o facem si atmosfera este mult mai plină de iubire. Învăţăm sa ne respectam unul pe celalalt si in acelaşi timp sa ne respectam pe noi înşine. e un drum lung dar pe care am pornit împreună si îl parcurgem zi de zi, încurajându-ne si sprijinindu-ne unul pe celalalt.
Îţi mulţumim din suflet pentru tot ce ne-ai învăţat, tot ce ai împărtăşit si pentru toata inspiraţia.” Raluca Ungureanu

“CNV, hmm … pentru mine a fost o mare revelaţie acest curs sau mai exact o serie de revelaţii. Începând de la găsirea răspunsului la de ce nu pune soţia mea niciodată mâncarea in frigider si pana la de ce plânge băiatul nostru când îl las la grădiniţă. Este uimitor când toţi cei care participam începem sa spunem ce gândim, ce probleme credem ca avem si cum încercăm sa le rezolvam. Este momentul in are văd cât de simpla mi se pare că este situaţia care îl blochează pe alt participant şi apoi îmi vine si mie rândul sa vorbesc si îmi spun problema sau mai haios, o spune cineva exact pe a mea si  … linişte, era atât de simplu la ceilalţi si la mine …?! Apoi uşor, uşor la mine s-a făcut lumină si am înţeles câte experienţe nedigerate car din trecut, cât de puţin timp îmi iau pentru mine, cat de mult îmi încarc cuvintele pe care le spun oamenilor de lângă mine cu experienţe si sentimente acumulate, unele nici măcar in relaţia cu ei. Daca ar fi sa spun un lucru pe care l-am luat cu mine din curs ar fi empatizarea cu mine, care mă ajută să fiu prezent in primul rând cu copiii mei fără sa ii încarc cu emoţii din trecutul meu.” Andrei Tudose

4 thoughts on “Educație Empatică”

 1. Laura says:

  Dar pe la Iasi nu exista vreo posibiliate sa ajungeti cu acest curs? Sunt f interesata dar e destul de greu sa ma despart de puiul meu 3 zile si cheltuielile cu deplasarea si cazarea sunt mari. Sunt convinsa ca s-ar gasi si in Iasi multi parinti doritori in a participa la un astfel de curs. Felicitari pentru initiativa!

  1. monicareu says:

   Buna seara, Laura. Voi veni si la Iasi in luna septembrie. Peste vreo luna vei gasi toate detaliile cursului pe site. Multumesc mult pentru interes. Weekend frumos. Monica

   1. Claudia says:

    Buna ziua, pe la anu credeti ca veti mai tine cursuri in tara? Nu locuiesc in Romania, mi-e foarte greu acum sa vin dat fiind faptul ca am un bebelus de 4 luni si o alta fetita de 4 ani. Cred ca mi-ar fi mai usor anul viitor. Tare as vrea sa particip si eu. Va multumesc.

    1. monicareu says:

     Buna, Claudia
     Multumesc mult pentru interes.
     Viata este plina de neprevazut, asa ca nu pot garanta nimic, insa daca lucrurile merg pe fagasul pe care sunt acum, cu siguranta voi mai porni in turneu prin tara cu acest curs si anul viitor. Pana atunci, numai bine iti doresc. Cu drag, Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.