Eu, Tu și Relația noastră – Workshop-uri

Agenda zilei Sâmbătă, 30 martie 2019

09:30 – 10:00 – Cafeaua de bun venit – înregistrare participanți

10:00 – 10:45 – Deschiderea evenimentului Eu, tu și relația noastră

10:45 – 11:00 – Pauză de cafea

11:00 – 13:00 – Sesiune 1 de workshop-uri

13:00 – 14:30 – Pauză de prânzului

14:30 – 16:30 – Sesiune 2 de workshop-uri

16:30 – 16:45 – Pauză de cafea

16:45 – 17:30 – Recolta zilei

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de sâmbătă dimineață, 11:00 – 13:00

Frumusețea nevoilor. Cum este cel mai eficient să relaționăm cu nevoile noastre.

Trainer: Octavian Istrate

De multe ori, când identificăm o nevoie neîmplinită în noi înșine, ne raportăm la ea dintr-o zonă a lipsei, ceea ce uneori provoacă o suferință, mai mare chiar decât nevoia neîmplinită în sine. Însă există și o altă metodă de a relaționa cu nevoile noastre, una care ne aduce putere și încredere și care se bazează pe conectarea în interiorul nostru cu calitățile esențiale ale oricărei nevoi.

În această sesiune, mai întâi vom explora cum sunt percepute nevoile în societatea în care trăim. Apoi vom experimenta modurile în care putem intra în contact cu orice nevoie a noastră, printr-un exercițiu ghidat de explorare interioară, în care ne vom folosi corpul ca instrument de feedback. Vom experimenta și trăi diferențele aceste moduri, obținând claritate și conștiență cu privire la automatismele noastre de zi cu zi.

Sesiunea aceasta va fi urmată de o sesiune practică, numită ”Transformarea durerii nevoii neîmplinite în ’frumusețea nevoii’ ”

Auto-empatia – Pași de conectare cu mine însămi

Traineri: Oana Baculea și Luiza Ștefan

Intenția mea pentru acest workshop este familiarizarea participanților cu noțiunea de autoempatie, înțelegerea și integrarea ei în acel spațiu interior atât de valoros nouă, tuturor.

În acest workshop voi împărtăși câteva noțiuni despre ce este și ce nu este autoempatia și de ce este atât de prețios pentru noi procesul de autoempatie .

Participanții vor explora autoempatia prin parcurgerea cât mai conștientă a pașilor din comunicarea nonviolentă iar mai apoi împărtășirea procesului cu un coleg din cadrul grupului.

Copilul și părintele, între nevoi și dorințe

Traineri – Oana Răgălie și Raluca Sadula

 Cu toții avem nevoi, ele sunt motorul tuturor acțiunilor noastre. Și este normal să avem și dorințe, să ni le împlinim pentru noi sau pentru cei dragi nouă. Când împlinirea dorințelor devine o corvoadă, un semn de întrebare despre ce fel de copil am (răsfățat?!) sau ce fel de părinte sunt (permisiv?!) vine vremea să ne cunoaștem mai bine și să conștientizăm ce relație avem cu copiii noștri și cu noi înșine, atunci când este vorba de nevoi și dorințe.

Te invităm să explorăm împreună diferența dintre nevoi și modalitățile lor de împlinire (uneori cunoscute ca “a-ți împlini dorințele”), ce putem face când copiii vin cu dorințe greu de împlinit pentru noi, cum ne ținem drepți de valorile noastre și ce insuflăm copiilor referitor la libertatea lor de a-și dori.

Fiind doua mame de copii de 4 și 7 ani, vom împleti împreună practica personală cu cea a părinților din grup, o grămadă de exemple de cum (încercăm) noi să facem față copiilor noștri și cu un fir de teorie din stilul de Comunicare Nonviolentă

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de sâmbătă după-amiază, 14:30 – 16:30

Transformarea durerii nevoii neîmplinite în ’frumusețea nevoii’. Proces transformativ

Trainer: Octavian Istrate

Uneori, intrăm în contact cu anumite nevoi ale noastre care nu au fost împlinite o foarte lungă perioadă de timp. Felul în care ne raportăm la aceste nevoi stimuleză în noi o suferință puternică, ce apare de fiecare dată când cineva face ceva ce nu ne împlinește acea nevoie.

În această sesiune vom experimenta procesul de transformare a durerii nevoii neîmplinite în ”frumusețea nevoii” – un loc în care avem mai multă încredere și putere, și din care acționăm diferit. Procesul este o adaptare a procesului standard al comunicării nonviolente, însă are câteva elemente diferite care îl fac să fie foarte potrivit pentru situații repetitive de suferință din viața noastră.

Pentru participarea la această sesiune este recomandată cunoașterea elementelor din sesiunea ”Frumusețea nevoilor”.

GROK – Joc de învățare a CNV (pentru maxim 7 persoane)

Trainer:  Alexandru Moldovan

GROK este un set de cărți de joc interactive create cu scopul de a încuraja înțelegerea reciprocă, ascultarea și conectarea într-o formă interactivă și captivantă. La nivel practic, GROK vă poate îmbunătăți relațiile și poate oferi ajutor în rezolvarea conflictelor. La nivel intuitiv, GROK promovează inteligența socială și emoțională și ne dă ocazia să ne exersăm ascultarea empatică.

Jocul conține 70 de cărți de sentimente și 70 de cărți de nevoi, și poate fi jucat în 20 de variante. Majoritatea jocurilor GROK implică să “ghicești empatic” starea celor de lângă tine.

În acest workshop o să ne împărțim în grupe și vom juca una dintre variantele de joc. Pe rând, fiecare dintre jucători va povesti o situație personală cu impact emoțional, iar restul grupului se va folosi de cărțile de joc pentru a-l ajuta pe povestitor să își clarifice situația, empatizând cu emoțiile acestuia și identificând împreună sentimentele și nevoile (ne)îndeplinite.

Cum trăiesc eu în valorile în care vreau să îmi cresc familia?

Trainer: Mira Loghin

 Fiecare dintre noi creștem și ne dezvoltăm după un set propriu de valori, adică tot ce este cel mai important pentru noi în viață. Unii le numim valori, alții nevoi, alții principii, iar atunci când trăim in ele sunt parte din noi. Suntem inspirați și îi inspirăm si pe cei din jurul nostru.  Cum știm că trăim în valorile noastre? Care este reperul care ne validează? Cum le comunicăm partenerului într-un mod în care să ne audă?

 Practica principiilor Comunicării Non Violente ne arată cum putem trece dincolo de suprafață să vedem ce este vital și viu in noi și cum toate acțiunile noastre au la bază nevoile noastre. Când ne cunoastem și ne trăim valorile, creăm o bază comună pentru o relație armonioasă, o conectare profundă cu ceilalți și noi înșine.

Așadar, vă invit într-o sesiune deopotrivă practică și dinamică, în care mi-aș dori să aducem împreună claritate în valorile voastre, cum să le împărtășiți în cuplu, copiilor, cum să găsiți sprijin în împlinirea lor și cum să le trăiți în mod conștient și autentic.

 

Agenda zilei Duminică, 31 martie 2019

10:00 – 10:45 – Cercul comunității

10:45 – 11:00 – Pauză de cafea

11:00 – 13:00 – Sesiune 1 de workshop-uri

13:00 – 14:30 – Pauză de prânz

14:30 – 16:00 – Sesiune 2 de workshop-uri

16:00 – 16:15 – Pauză de cafea

16:15 – 17:00 – Recolta zilei

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de duminică dimineață, 11:00 – 13:00

Onestitatea în familie – obstacole și căi de a o susține

Trainer: Alexandru Moldovan

Toți îl cerem de la alții, însă a spune adevărul, cel puțin în unele situații, poate părea o naivitate sau chiar o răutate la adresa unei persoane dragi. Poate că nu trebuie să minți, dar nu e necesar să spui chiar tot ce știi sau gândești cu adevărat.

În acest workshop vom provoca acest tip de abordare a adevărului și a jumătăților de adevăr. Ne vom adresa în primul rând condiționării culturale care ne face să gândim în acest mod, apoi vom conștientiza la ce anume ne servește faptul că nu spunem adevărul în orice situație, pentru a finaliza cu un joc de rol ce s-ar putea dovedi provocator emoțional.

O sesiune cu puțin input de la trainer și care va conține o serie de mai multe interacțiuni la nivelul grupului, iar apoi în perechi. În final sperăm să știți cum să vă pregătiți pentru a fi onest dar nu și ”fraier”.

Părinte perfect? Copil fericit?

Trainer: Mira Loghin

Tendintele sociale ne imping adesea în a-i vedea pe părinți, fie buni, fie răi ceea ce poate fi o exagerare și uneori distructiv. Sunt o mama rea! Sunt un tată sever! Nu îmi merit copilul! Iar aceste autoevaluări, judecăți transformă relația cu noi înșine, dar și relația părinte-copil într-un spatiu de rușine. Să fii părinte perfect și să crești un copil fericit nu e cel mai important lucru! Și dacă nu, atunci ce este?

Pe parcursul acestei sesiuni vă propun modalități de explorare a spațiul interior, a ceea ce se întâmplă în noi atunci când ne este greu, a sentimentelor și nevoilor noastre, despre cum să ne ascultăm și oferim ascultare, cum să găsim resurse pentru a ieși din impas si a restabili conectarea.  Pentru că orice s-ar întâmpla iubirea este și rămâne acolo.

Jocul sentimentelor și nevoilor. Exersarea ascultării empatice

Traineri: Luiza Ștefan și Raluca Sadula

– “Sunt îngrijorată de siguranța jobului. “

– “Da. Și la mine la job e nasol. Se fac disponibilizări.”

– “Nu pot dormi noaptea. Mă invadează gândurile. “

– “Ei, ia niște somnifere”

“- Sunt tristă dupa despărțirea de el. “

“Lasă, că o să fie bine!”

Vă sunt familiare unele dintre aceste replici? De ce oare bunele intenții nu sunt mereu suficiente în a comunica?

Ascultarea, nu doar auzirea, contribuie la desfasurarea unei comunicari de calitate. Când ascultăm fară să etichetăm, să evaluăm sentimentele și nevoile celui cu care intentionăm să avem o comunicare autentică, atunci ascultarea noastra devine empatică. Dar nu este întotdeauna ușor să ascultăm în acest mod. Vă propunem să exersăm trecerea de la teorie la practică, printr-un joc ce are ca instrumente cardurile de nevoi și sentimente. În joaca, dar serios, prin acest joc de carti si prin alte exercitii, ne vom ascuti „urechile de girafa” pentru a auzi mai bine ce se întamplă atât in interiorul nostru, cât si în cei cu care comunicăm.

Ceea ce ne dorim prin acest workshop cu caracter practic, bazat pe lucru în grup mic, este să ajutăm la conștientizarea legăturii directe dintre sentimente și ceea ce este important și valoros pentru noi, precum și la creșterea capacității de a-i asculta pe ceilalți, dar și pe noi însine, cu deschidere, respect și bunăvoință.

 

Prezentare workshopuri din sesiunea de duminică după-amiază, 14:30 – 16:00

12 personaje în căutarea Apocalipsei

Traineri: Alexandru Moldovan și Raluca Sadula

 Bazat pe textele lui Andrew Boyd, acest workshop urmează ghidajul unui experiment social din Marea Britanie documentat la https://12characters.org.uk/ . ”12 personaje … ” este un apel la scară globală de a avea un dialog social cu privire la una din cele mai semnificative provocări pe care le avem ca și umanitate: eminenta dezintegrare a biodiversității care susține viața pe planeta Pământ datorită schimbărilor climatice.

Scopul acestui workshop este de a genera o discuție reală, autentică și informată, despre cum acest lucru ne afectează deja viețile noastre, la nivel de familie și comunitate.

Istoria e plină de exemple în care milioane de oameni au stat izolați cu umerii ridicați pentru că au avut gânduri precum ”nu ține de mine; sunt prea mic pentru ceva atât de mare”. Dar la fel de adevărat e faptul că atunci când oamenii de ”rând” au început să aibă un dialog între ei, să se conecteze și să își coordoneze acțiunile împreună, lucruri mari au fost realizate. Poate cele mai mari în a ne defini ca și umanitate. Acest workshop poate fi primul pas pentru o astfel de realizare.

Muntele recunoștintei – Pentru toți cei care au contribuit la omul care sunt astăzi

Trainer: Oana Răgălie

Sunt suma experiențelor mele, a interacțiunii cu oamenii din viața mea, a căror prezență a modelat ceva, mic sau mare, din interiorul meu.

Acesta este un moment de a conștientiza recunoștința pe care o port unora dintre acești oameni și de a o exprima într-un mod în care mesajul meu poate ajunge direct la sufletul celuilalt.

Împreună vom discuta despre un mod conectant de a exprima recunoștința și vom lucra individual la propriul munte de recunoștință. La finalul celor două ore cred că vei avea mai multă bogăție interioară legată de relațiile tale importante și poate vei simți mai multă fericire. Este demonstrat științific că practicarea recunoștinței este unul dintre secretele fericirii.

Making Friends with Money

Trainer: Ian Peatey (English only)

The aim of this workshop is to bring you greater clarity and ease in relation to money and to, hopefully, provide some new ways of thinking about and living with money. The workshop will be a mix of individual exercises, guided visualisation and discussion.

Topics will include:

  • Money as a ‘super-strategy’ for meeting your needs
  • Your beliefs about money – those that serve you and those that don’t
  • Using money as a way to express gratitude and to connect with other people