Ziua Comunicării Nonviolente – București – Sesiuni

Agenda zilei de duminică, 29 septembrie 2019:

– 09:45 – Înregistrarea participanților
– 10:00 – Bun venit în comunitate;
– 10:30 – Prima Sesiune de 2 workshop-uri de Comunicare Nonviolentă
– 12:00 – Pauză de cafea și de ceai;
– 12:20 – A doua Sesiune de 2 workshop-uri Comunicare Nonviolentă
– 13:50 – Pauză de cafea și de ceai;
– 14:00 – 14:15 – Cercul de închidere a comunității

10:30 – 12:00 – Sesiunea de dimineață

Vei putea alege una dintre temele:

Paşi în lumea Comunicării Nonviolente

Facilitatori: Lăcrămioara Ocunschi & Raluca Sadula

Workshopul este o invitaţie pentru a face primii paşi în lumea Comunicării Nonviolente, să descoperim şi să explorăm elementele ce contribuie la conectarea sau deconectarea cu noi înşine şi cu oamenii din viaţa noastră şi cum, prin ascultarea empatică şi exprimarea cu sinceritate şi vulnerabilitate, putem contribui la crearea unor relaţii armonioase în care să ne simţim împliniţi.

Workshopul se adresează atât care acum au primul contact cu această lume, precum și celor ce știu deja despre Comunicarea Nonviolentă, acum fiind o ocazie de a practica, de a-și clarifica ideile, de a îşi reaminti sau reconecta cu acest limbaj.

Intenția noastră pentru aceste 90 de minute este de a oferi bazele necesare pentru a clarifica ce înseamnă acest limbaj şi cum şi unde putem aplica în viața de zi cu zi. Vom exersa împreună aplicarea teoriei în practică și prin exemplele concrete ale participanţilor

GROK – Exersarea prin jocuri a limbajului Comunicării Nonviolente

Facilitatori: Oana Răgălie & Luiza Ștefan

GROK este un set de cărți de joc interactive create cu scopul de a încuraja înțelegerea reciprocă, ascultarea și conectarea într-o formă interactivă și captivantă. La nivel practic, GROK vă poate îmbunătăți relațiile și poate oferi ajutor în rezolvarea conflictelor. La nivel intuitiv, GROK promovează inteligența socială și emoțională și ne dă ocazia să ne exersăm ascultarea empatică.

Jocul conține 70 de cărți de sentimente și 70 de cărți de nevoi, și poate fi jucat în 20 de variante. Majoritatea jocurilor GROK implică să “ghicești empatic” starea celor de lângă tine.

În acest workshop o să ne împărțim în grupe și vom juca împreună Poker Empatic. Pe rând, fiecare dintre jucători va povesti o situație personală cu impact emoțional, iar restul grupului se va folosi de cărțile de joc pentru a-l ajuta pe povestitor să își clarifice situația, empatizând cu emoțiile acestuia și identificând împreună sentimentele și nevoile (ne)îndeplinite.

12:20 – 13:50 – Sesiunea de după-amiază

Vei putea alege una dintre temele:

Care este “superputerea” mea  în relație cu copilul?

Facilitatori: Raluca Sadula & Andreea Jacotă

Există oare o “superputere” pe care o putem dobândi și care ne poate ajuta să rămânem conectați cu copilul nostru? Care să ne ajute la restabilirea conexiunii atunci când ea este ruptă? Uneori a fi conectat cu copilul nostru este simplu, firesc și profund. Alteori pare că ne e imposibil.

Prin acest atelier vom explora moduri concrete de a dezvolta “superputerea” Empatiei înțelegând care sunt blocajele ei și cum o putem cultiva în relație cu copilul nostru.

Cum descoperim darurile ascunse în conflicte?

O scurtă introducere în mediere prin Comunicare Nonviolentă

Facilitator: Maria Stoica

Mulți dintre noi am învățat că un conflict este ceva rău sau greșit, o situație în care cineva e vinovat și trebuie pedepsit. Nu e deci de mirare că încercăm să evităm conflictele cât de mult putem, în speranța că ele vor dispărea cu timpul. Această atitudine produce însă exact efectul opus: contribuie la escaladarea lor, chiar dacă de multe ori nu conștientizăm acest proces. Comunicarea Nonviolentă aduce o viziune complet diferită asupra conflictelor, una în care acestea sunt considerate un lucru natural, inerent naturii umane; ele nu sunt văzute ca un obstacol, ci mai degrabă un mijloc prin care putem progresa ca indivizi și societate. Vă invit să descoperim împreună cum putem să gestionăm conflictele într-un mod pașnic, din care putem crește și schimba lumea în care trăim.