In Memoria Lui Marshall Rosenberg

Pe 7 februarie 2015, la vârsta de 80 de ani, Dr. Marshall B. Rosenberg a trecut în lumea de dincolo înconjurat de familie, în căminul său din Albuquerque.

Născut în Canton, Ohio, pe 6 octombrie 1934, Marshall a crescut în Detroit şi şi-a dus la bun sfârşit studiile în psihologie la Universitatea Michigan.

Şi-a desăvârşit studiile doctorale în psihologie clinică în cadrul Universităţii Wisconsin în anul 1961, unde l-a cunoscut pe prietenul şi mentorul său, Carl Rogers. În anul 1996 a primit statut diplomatic din partea American Board of Examiners in Professional Psychology.

Marshall şi-a început cariera în St. Louis, unde şi-a deschis un cabinet de consiliere psihologică de mare succes. Dorinţa lui de a pune oamenii mai presus de profit, cât şi curiozitatea şi dorinţa de a învăţa mai multe despre cauzele violenţei, l-au determinat foarte curând să închidă cabinetul şi să exploreze noi moduri în care îşi putea folosi pregătirea profesională pentru a reduce diferite forme de violenţă şi a disemina abilităţi de mediere şi rezolvare de conflicte. Din acest demers a luat naştere Comunicarea Nonviolentă, un proces care facilitează dialogul şi conectarea între oameni şi cultivă recunoaşterea nevoilor emoţionale, rezultând în compasiune şi rezolvare paşnică a diferendelor.

Marshall Rosenberg a folosit pentru prima oară CNV în anii ’60, în proiecte de integrare şcolară finanţate de statul american, rolul lui fiind acela de a susţine programe de training în comunicare şi mediere. A fondat Center for Nonviolent Communication (http://www.cnvc.org/) în anul 1984. Organizaţia are astăzi peste 200 de traineri în 35 de ţări din lumea întreagă.

De-a lungul activităţii sale, a primit mai multe premii, printre care…

2004: Religious Science International Golden Award

2004: International Peace Prayer Day Man of Peace Award, din partea Healthy, Happy Holy (3HO) Organization

2002: Princess Anne of England and Chief of Police Restorative Justice Appreciation Award

2000: International Listening Association Listener of the Year Award

În anul 2006, i s-au acordat două mari premii pentru activitatea sa pentru promovarea păcii şi compasiunii: Bridge of Peace, din partea Global Village Foundation şi Light of God Expressing, din partea Association of Unity Churches International.

Cu chitara în mână, călătorind în cele mai violente colţuri ale lumii, şi cu o energie spirituală transformatoare, Marshall ne-a arătat cum să creăm pentru noi şi cei dragi nouă o lume mai paşnică şi mai plină de bucurie.

Trecerea lui în nefiinţă ne lasă plini de recunoştinţă că l-am cunoscut şi ne aflăm printre mesagerii lui, cât şi profund ancoraţi în angajamentul de a-i duce mai departe mesajul.

Monica Reu şi Ian Peatey

Asociaţia pentru Comunicare Non-violentă

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.